Najlepší čas začať je... TERAZ

Najlepší čas začať je... TERAZ

425

„Na gymnastiku si príliš stará,“ takto nejak ma „odpísali“, keď som mala 10 rokov. Bola to moja prvá (a zároveň aj posledná) hodina modernej gymnastiky.

Už som tam opäť nešla. Bol nado mnou vyslovený jasný verdikt. Asi niečo v zmysle: „Máš 10 rokov, čiže si už nepoužiteľný materiál.“

Neodradilo ma to však od toho, aby som robila veci, ktoré ma bavia. Robím ich len po svojom. Začnem ale pekne poporiadku.

Už od malička som experimentovala so svojím telom. Rozštepy, mostíky a podobné veci som sa naučila doma. To, čo som videla v televízii, to som si automaticky musela vyskúšať na sebe (vrátane karate kopov Jackieho Chana alebo Walkera, texaského rangera ?).

Ako 8-ročná som sa prihlásila na školský krúžok brušných tancov. Ten som navštevovala „veľkolepé“ 3 mesiace. Nebolo to úplne ono. V desiatich ma otec zaviedol na úplne prvú a aj poslednú hodinu modernej gymnastiky na miestnej škole. Tam som neuspela pre svoj „dôchodkový“ vek. O rok na to som spoznala kamarátku, približne v mojom veku, ktorá navštevovala detské fitness. Išlo o prepojenie gymnastických prvkov a tanečných zostáv. Túto záľubu som rozvíjala 2 roky. Boli nejaké vystúpenia, boli nejaké súťaže. V tom veku som sa však začala až príliš porovnávať s ostatnými. Začala som mať pocit, že stagnujem. Z mojej strany prišlo rozhodnutie skončiť. S odstupom času sa na to pozerám trocha inak, ale beriem to ako súčasť života – všetci sa nachádzame tam, kde sa máme nachádzať. V štrnástich som si skúsila aj 3run/parkour. Ten mi vydržal približne rok.

V pätnástich som začala cvičiť doma a zostalo mi to až doteraz. Medzitým som si stihla ešte spraviť trénerský kurz.

Všetky tréningy typu HIIT, joga, kardio, pilates, posilňovanie s vlastnou váhou/závažiami, tabata, to všetko vykonávam v pohodlí domova. A čo je najdôležitejšie, doma naďalej rozvíjam svoju ohybnosť, ktorou sa pokúšam zájsť do akrobacie. Je to dlhodobá práca na sebe. Keď cvičím doma, tak sa viac snažím. Som náchylnejšia zotrvať pri pohybe; viac sa sústredím a skúšam nové veci dovtedy, kým sa mi nepodaria.

To, čo som sa naučila doma, sa snažím naučiť ostatných vonku alebo cez túto platformu. Pokiaľ chceš skúsiť jogu alebo posilňovanie, môžeš začať so mnou cez programy. Zároveň tým podporíš o. z.

Takže takto: Nechodím na sústredenia, nechodím na gymnastické súťaže a nevyhrávam zlato.

Trénujem však ďalej – svojím tempom a vlastným štýlom.

Neexistuje nič také ako ideálny vek, kedy začať. Keď ťa niečo baví a keď niečo veľmi chceš, najlepší čas začať je teraz.

Loading...